Hoeveel Nederlanders gebruiken Social Media? Voor presentaties of gastcolleges is het altijd handig om hier een actueel overzicht van te hebben. Omdat er geen site is waar dit makkelijk terug te vinden is, heeft Buzzcapture vorig jaar voor het eerst zelf een overzicht gemaakt. Deze week publiceerde Buzzcapture per sociaal netwerk een overzicht met actuele cijfers inclusief de nieuwe cijfers voor 2015.

Gebruikers per platform social media

gebruikers nederland per platform 2015

 

De eerste cijfers die ik kon vinden dateren uit 2005. Vervolgens ben ik ieder jaar gaan zoeken naar de gebruikerscijfers en dit overzicht ga ik vanaf nu jaarlijks bijwerken, omdat er vaak om deze cijfers wordt gevraagd en ik een dergelijk overzicht dus nergens kon vinden.

Whatsapp is geen openbaar platform en valt daarom wellicht niet voor iedereen onder de noemer “social media”. De reden dat Buzzcapture Whatsapp dit jaar heeft meegenomen in het overzicht, is omdat we sinds dit jaar webcare via Whatsapp aanbieden en het voor onze klanten relevant is om te weten.

De credits voor de verzameling verdienen de mensen die de cijfers eerder hebben gepubliceerd. De meeste credits hiervoor gaan naar Danny Oosterveer van Marketingfacts. Hij verzamelt al heel lang zoveel mogelijk cijfers over het social media gebruik in Nederland en is dan ook een belangrijke bron geweest voor bovenstaande grafiek. Mijn enige toevoeging is dat ik de cijfers heb verzameld en heb gecombineerd in één grafiek.
Sinds enkele jaren zijn de gebruikcijfers van social media veel gepubliceerd en dus zullen we volgend jaar weer een nieuwe update plaatsen.

Voor de methode en bronvermelding van “Nederlandse Social Media gebruikers anno 2015″: bekijk de blogs per platform.

Nederlandse gebruikers Snapchat

Zoals hierboven uitgelegd vinden we dat WhatsApp niet onder social media valt, omdat het een gesloten netwerk is. Datzelfde geldt voor Snapchat. Toch kregen we na publicatie van veel mensen de vraag of we Snapchat tóch mee wilden nemen in het overzicht. Oordeel zelf of je welke grafiek je wilt gebruiken, hier een versie inclusief Snapchat:

Blijf Buzzcapture volgen voor meer cijfers

Ik hoop dat jullie wat aan deze statistieken hebben, via de tag “social media cijfers” zal ik in de toekomst zeker meer onderzoek en cijfers plaatsen.
Volg Buzzcapture via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook.

Jaap van Zessen | @jaapvanzessen