Aantal Nederlandse Social Media gebruikers anno 2016

Hoeveel Nederlanders gebruiken social media? Net als vorig jaar heeft Buzzcapture een overzicht voor je samengesteld, zodat je deze cijfers gemakkelijk terug kunt vinden. Deze week publiceert Buzzcapture per sociaal netwerk een overzicht met actuele cijfers

Klik hier voor de social media statistieken van 2017.

Gebruikers per social mediaplatform

aantal nederlandse social media gebruikers 2016

Verantwoording data

De eerste cijfers die ik kon vinden dateren uit 2005. Vervolgens ben ik ieder jaar gaan zoeken naar de gebruikerscijfers en dit werken we elk jaar bij, omdat er vaak om deze cijfers wordt gevraagd.

WhatsApp is geen openbaar platform en valt daarom wellicht niet voor iedereen onder de noemer “social media”. De reden dat Buzzcapture WhatsApp dit jaar heeft meegenomen in het overzicht, is omdat we sinds vorig jaar webcare via Whatsapp aanbieden en het voor onze klanten relevant is om te weten.

De credits voor de verzameling gaan naar alle mensen die de cijfers eerder hebben gepubliceerd. De meeste credits hiervoor gaan naar Danny Oosterveer van Marketingfacts. Hij verzamelt al heel lang zoveel mogelijk cijfers over het social media gebruik in Nederland en is dan ook een belangrijke bron geweest voor bovenstaande grafiek. Mijn enige toevoeging is dat ik de cijfers heb verzameld en heb gecombineerd in één grafiek.

Sinds enkele jaren zijn de gebruikcijfers van social media veel gepubliceerd en dus zullen we volgend jaar weer een nieuwe update plaatsen. Dit jaar hebben we voor de Newcom-cijfers gekozen, hierdoor wijkt bijvoorbeeld het aantal LinkedIn-gebruikers af van het aantal dat LinkedIn zelf geeft. In dit aantal kunnen slapende accounts zitten en daarom kiezen we dit jaar om de cijfers van Newcom van de afgelopen drie jaar over te nemen. Dit om een eerlijke vergelijking met andere platformen te maken. Hierdoor wijken de cijfers van vorig jaar in bovenstaande grafiek ook licht af ten opzichte van de publicatie toen.

Voor de methode en bronvermelding van “Nederlandse Social Media gebruikers anno 2016”: bekijk de blogs per platform.

 


Benieuwd op welke manier de tools van Buzzcapture voor jouw organisatie van toegevoegde waarde kunnen zijn?

Vraag onze brochure aan of maak een afspraak.

CTA - Brochure aanvragen   Afspraak maken

Wil je meer weten over het gecombineerde aanbod van Buzzcapture en OBI4wan?

Neem dan contact op met Davy Guijt of bel ons op 020-320 0377.

0 5507
mm
Jaap van Zessen - Senior Social Media Analyst (tot en met mei 2016)

Huisblogger en Social Media analist met passie voor dataonderzoek. Werkte onder andere mee aan Social Media Monitor 4 bij Social Embassy, Gemeentenindex.nl en Expeditie Robinson en WIDM-analyses. Gastspreker en trainer op gebied van social media analyses.

Reageer