Als Social Media Analist bij Buzzcapture zie je allerlei soorten profielen op Twitter voorbij komen. Veel bedrijven hebben ooit social mediakanalen opgezet en zijn er vol enthousiasme mee gaan werken. Het blijkt verstandig af en toe je social mediakanalen tegen het licht te houden. Zo blijkt tijdens het uitvoeren van een check vaak dat bedrijven de ‘headerfoto’ op Twitter nog niet hebben toegevoegd. 

Veel bedrijven laten de Social Media kanalen mooi designen door een bureau, om er vervolgens actief mee aan de slag te gaan. Als er daarna iets wijzigt in het design, missen veel van deze bedrijven dit nieuws en worden de kanalen niet aangepast. Terwijl veel bedrijven inmiddels een omslagfoto hebben op Facebook, ontbreekt de headerfoto op Twitter. 

Politieke partijen

Op 24 oktober werd de headerfoto op Twitter gelanceerd. Bijna een jaar na introductie blijken veel accounts nog niet over een headerfoto te beschikken. De politieke partijen in Nederland bewijzen deze stelling, want uit een simpel onderzoek blijkt dat bijna de helft op het officiële Twitterkanaal nog geen headerfoto heeft. Opmerkelijk, omdat juist voor deze partijen communicatie belangrijk is. 

Jaar na introductie nog geen headerfoto

Veel bedrijven hebben een prachtige Twitterpagina met een speciaal ontworpen background. Als voorbeeld hieronder het Twitterprofiel van de grootste politieke partij van Nederland op dit moment: de VVD: 

image

De pagina van de VVD kent een verwijzing naar andere social media kanalen, de partijkleuren en een foto van Mark Rutte, kortom: de backgroundfoto bevat veel belangrijke informatie. Maar ruim een half jaar geleden introduceerde Twitter de headerfoto. Dit is het gedeelte achter het logo rechsboven, waar de blauwe pijl op het plaatje hierboven naar verwijst.

Waarom een headerfoto toevoegen?

Wanneer er geen foto wordt toegevoegd, blijft het een donkergrijze leegte, zoals te zien is op het plaatje van de VVD. Dit is niet alleen een lelijk gezicht via Twitter.com, maar ook op de app van Twitter op je mobiel. Op de app zie je namelijk geen background meer, alleen de headerfoto:

image

Meerderheid politieke partijen heeft nog geen headerfoto

Het is opmerkelijk dat campagneteams van grote politieke partijen deze mogelijk nog niet hebben benut. Van de elf poltiieke partijen in de Tweede Kamer hebben op 11 april 2013 ook de PVVSPD66, en SGP nog geen headerfoto. De meerderheid van de politieke partijen heeft dus nog geen headerfoto toegevoegd. Veel bedrijven en persoonlijke accounts blijken ook nog geen headerfoto te hebben. Heeft jouw account ook nog geen headerfoto? Lees hier hoe eenvoudig het is deze toe te voegen.

Hoe toe te voegen?

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je tekst en profielfoto automatisch over de headerfoto geplaatst worden. Hoe makkelijk het is een headerfoto (waarvan de minimale afmetingen 1252×626 zijn) te plaatsen wordt uitgelegd in deze video van Twitter:

Aan de slag

Schaam je vooral niet als je nog geen headerfoto op Twitter hebt, ook bij grote accounts ontbreekt deze, maar als je vandaag vijf minuten over hebt: voeg gewoon even die headerfoto toe!

Jaap van Zessen (@jaapvanzessen)