Dit is de 2013 editie van de Gemeentenindex. Voor de meest recente 2015-versie: klik hier

Vorige maand publiceerde Buzzcapture de Gemeentenindex. Wellicht mede door de lancering zijn er in november 18% meer vragen gesteld door burgers op Twitter. Ook hebben gemeenten tweemaal zo vaak geantwoord aan burgers en hebben gemeenten 26% meer tweets geplaatst.  In deze index wordt in een Google Maps Mashup het twittergedrag van de 408 gemeenten van Nederland in kaart gebracht. Maandelijks blijft Buzzcapture deze accounts volgen om te kijken of er veranderingen plaatsvinden. Na de lancering van de Gemeentenindex op Marketingfacts zijn er veel mensen geweest die gereageerd hebben richting het Twitteraccount van de eigen gemeente. 

Trending topics

De meest gebruikte woorden door gemeenten op Twitter in de maand november zijn ‘Sinterklaas’ en daaraan gekoppeld ‘intocht':

Het NL-Alert controlebericht dat gestuurd werd op 4 november:  

En het schoolontbijt waaraan leerlingen mochten deelnemen:

Daarnaast valt op dat de Friese gemeenten Leeuwarden en De Friese Meren (verzamelaccount van drie gemeenten) door middel van een hashtag zoveel tweets plaatsen dat deze bij de trending topics van de maand november horen. Middels deze hashtag kunnen burgers reageren op bijvoorbeeld een stelling:

Bekijk hieronder wat de meest gebruikte hashtags van jouw gemeente zijn en of ze meer of minder zijn gaan twitteren ten opzicht van vorige maand. Klik op je plaats en zoek de gegevens die je wilt.

Volgende maand publiceert Buzzcapture weer een nieuwe index op Gemeentenindex.nl. Heb  je vragen of opmerkingen of wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rond social media en gemeenten? Volg dit blog of @Buzzcapture op Twitter!

Jaap van Zessen (@jaapvanzessen)