Sinds 2012 publiceert Buzzcapture maandelijks een kaart van Nederland met daarop de meest actieve burgemeesters op Twitter op www.burgemeesterindex.nl. Op deze kaart is niet alleen te zien welke burgemeester het meest twittert, maar ook wie het meeste vragen krijgt, wie het meeste antwoorden geeft en wie het meest geretweet wordt. Bekijk nu de activiteit op Twitter voor de maand December 2013. 

Druk op Oudejaarsavond

Iets meer dan de helft van de burgemeesters maakt gebruik van Twitter. Wanneer we alle berichten van de burgervaders bij elkaar optellen, zien we dat ze in december bijna 10.000 tweets hebben verstuurd. Een daling van 16% ten opzichte van november. Tijdens de kerstdagen deden de burgemeesters het rustig aan op Twitter, maar de drukste dag van de maand was 31 december:

Burgemeesters op Twitter tijdens Oudjaarsavond

 Jaarwisseling, kerstmarkt en Mandela

Binnen de tweets van de burgemeesters zijn de woorden Jaarwisseling, Kerstmarkt en Mandela het meest genoemd in december 2013. Ook de 3FM-actie Serious Request staat bij de meest besproken onderwerpen:

Trending Topics Burgemeesters

Burgemeester Urk weer in top-5 meest actieve burgemeesters

Bij de meest twitterende burgemeesters van de maand staan weer de vertrouwde namen van @MichaelSijbom (Losser), @RalfKrewinkel (Beek), @AntonStapelkamp (Kapelle), @Mschollema (Pekela) en @HansRomeyn (Heiloo). Opvallend is dat de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren (@PvMaaren), de laatste maanden is toegetreden tot de 5 meest twitterende burgemeesters van Nederland.

Veel vragen aan burgemeester Hoes

De meeste vragen via Twitter werden gesteld aan de burgemeester van het Limburgse Beek (@RalfKrewinkel), maar ook @OnnoHoes (Maastricht) kreeg veel vragen via Twitter. Hoes beantwoordde geen enkele vraag van een burger via Twitter en verstuurde alleen zelf berichten. Hoes kiest in tegenstelling tot veel andere burgemeesters van grote gemeenten ervoor wel te twitteren, maar gelet op de statistieken gaat hij de interactie met de burgers niet aan via Twitter.

Update: In dit onderzoek is alleen gekeken naar het aantal vragen dat de burgemeester kreeg via Twitter, niet naar de inhoud van deze vragen. Burgemeester Hoes reageert via zijn Twitteraccount dan ook op dit blog:


Bekijk hieronder of de burgemeester in jouw gemeente actief is op Twitter en wel antwoord geeft op de gestelde vragen. Zoom in op je gemeente en klik voor statistieken op je woonplaats!

Heb je vragen en/of opmerkingen over de index, stel deze dan (uiteraard) via Twitter aan ons!
Wij maken eenzelfde overzicht voor twitterende gemeenten op www.gemeentenindex.nl, als je dit type onderzoek interessant vindt, kijk dan ook eens naar dit onderzoek.

Jaap van Zessen | @JaapvanZessen