Dit is de versie december 2013 van de Gemeentenindex. Zoek je naar de meest recente? Klik dan hier

Iedere gemeente twittert op een andere manier. In de Gemeentenindex laat Buzzcapture maandelijks zien of jouw gemeente twittert en waarover. Sommige gemeenten heel vaak, anderen weinig tot niet. In de ene gemeente kun je een vraag stellen en krijg je een reactie via twitter, in andere gemeenten hoef je geen reactie te verwachten. Dit valt vooral op wanneer je de verschillen (letterlijk) in kaart brengt. 

Twitterde jouw gemeente in december?
Ten opzichte van de maand november verzonden de gemeenten in totaal 9% minder tweets. Het aantal vragen dat gesteld werd aan de gemeenten daalde met 13%. Klik op jouw woonplaats op het kaartje hieronder en kijk of en waarover je gemeente twitterde en welke hashtags het meest werden gebruikt:

Trending topics
Als we kijken naar de meest genoemde woorden in de maand december door twitterende gemeenten zijn dat (niet verwonderlijk): feestdagen, jaarwisseling, nieuwjaarsreceptie en kerst. Gemeenten waarschuwen ook voor het afsteken van vuurwerk en het ophalen van vuurwerkafval en kerstbomen.

Gemeente Utrecht verstuurde de meeste tweets

Terwijl in de eerste twee edities de gemeente Almere nog de meest actieve gemeente was op Twitter, is dit nu voor het eerst Utrecht. Dit heeft vooral te maken met de afname van het aantal vragen dat Almere kreeg (van 343 naar 155) van burgers via Twitter. De relatief kleine gemeente Zevenaar ontving weliswaar maar 71 vragen, maar vezond wel na Utrecht de meeste berichten. De gemeente Leeuwarden werd (net als in oktober) het meest geretweet, met name de tweets over Serious Request werden vaak gedeeld.

Twitteren tijdens kerst

Tijdens de kerstperiode verzond 14% van de Nederlandse gemeenten een tweet, terwijl 93% van de gemeenten wel actief is op Twitter. Tijdens de feestdagen was het Twitteraccount, net als het gemeentehuis en de klantenservice, dus vooral gesloten. Hieronder een lijstje van gemeenten die het meest actief waren tijdens kerst:

Buzzcapture influentials chart (1)

Heb je vragen of opmerkingen over de lijst, neem dan zeker contact op met Buzzcapture. Volgende maand zal er weer een nieuwe gemeentenindex worden gepubliceerd op ons blog.

Jaap van Zessen (@jaapvanzessen)