Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek start onderzoek in samenwerking met Buzzcapture

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek start met een omvangrijk onderzoek naar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het onderzoek is in samenwerking met Utrecht Data School, dat gebruikt maakt van de data van Buzzcapture. Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de werking van ecosystemen voor lokaal nieuws in grote steden.

Het onderzoek naar de nieuwsecosystemen in de vier grote steden – de ‘G4’ – kijkt specifiek naar de samenhang tussen aanbod en gebruik van lokaal nieuws via de kanalen van kranten, omroepen, hyperlocals en social media. Wie zijn de spelers, welk nieuws brengen zij en op welke platformen wordt lokaal nieuws als eerste gebracht? Laten kranten en omroepen een gapend gat in de nieuwsvoorziening vallen? Vullen nieuwkomers als (hyper)lokale nieuwssites, blogs en vlogs die leemte op? Of eisen Facebook en Twitter juist een hoofdrol op in grote steden?

Dit onderzoek valt uiteen in vier deelonderzoeken, waarbij onder meer wordt samengewerkt met studenten uit de te onderzoeken steden.

Onderzoek naar Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht

Allereerst worden alle aanbieders van lokaal nieuws per stad geïdentificeerd en wordt een week lang hun berichtgeving gevolgd: Welke titels, welke kanalen en welke nieuwsproducties komen daarbij bovendrijven?

Lokale journalistiek: agendabepalend of agendavolgend?

In het tweede deelonderzoek zoomen we in op een aantal grote nieuwsgebeurtenissen die de onderzochte week domineerden en maken we een tijdlijn met informatie als: wie bracht dit nieuws als eerste naar buiten, welke partijen vulden de berichtgeving aan en zorgden voor verdieping bij het nieuws? Wat gebeurt hierbij offline, wat online? En in hoeverre handelde de lokale journalistiek agendabepalend of juist agendavolgend?

De rol van Twitter, Facebook, YouTube en Instagram in nieuwsvoorziening

In het derde deelonderzoek kijken we vervolgens naar het aandeel van social media in de nieuwsvoorziening: Welke rol spelen Twitter, Facebook, Instagram en YouTube bij het brengen, becommentariëren en verder verspreiden van nieuws rondom lokale gebeurtenissen? Daarbij beperken we ons niet tot traditionele nieuwsmedia en hyperlocals, maar betrekken we bijvoorbeeld ook de lokale politicus, de wijkagent, de betrokken burger en de lokale middenstander. Misschien speelt de nieuwsvoorziening in een grote stad zich wel af op heel andere platformen af dan die van de journalistiek en richten die laatsten zich op niches die nieuwsmedia laten liggen.

 


Meer weten over (social) media monitoring en andere diensten van Buzzcapture?

Bezoek onze website of klik op één van de onderstaande links.
Download whitepaper Media Monitoring
   
Vraag Brand Monitor demo aan

Wil je overleggen wat Buzzcapture voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem dan contact op met Davy Guijt of bel ons op 020-320 0377.
E-mail Davy direct
   
Neem contact met ons op

Volg Buzzcapture | Twitter Facebook Instagram LinkedIn Youtube Pinterest

0 1638
mm
Kevin Lamers - Head of Content

Kevin is onmiskenbaar een van de sfeermakers bij Buzzcapture. Nadat hij twee jaar als analist werkte (vooral in de farmaceutische sector, retail en entertainment) maakte hij in 2016 de overstap van het analistenteam naar het marketingteam waarin hij eindverantwoordelijk is voor alle content en PR. In deze rol is het aan hem de taak om de wereld te laten zien hoe tof data is en welke inzichten data-analyse allemaal kunnen geven. In deze rol is Kevin het gezicht van Buzzcapture en je zal hem dan ook regelmatig 'on stage' zien als gastspreker of gastdocent tijdens events en colleges. Kevin pakt graag door en zorgt ervoor dat alles geregeld wordt, op welke manier dan ook. Wat maakt Kevin Kevin? "You miss 100% of the shots you never take."

Reageer